Białe karły. Strona: 1

Białe karły Dodano: 2008-06-04 16:36

Nasunął mi się pewien cytat ze Świata Dysku Terrego Prachetta :D Niewątpliwie idealnie pasuje do tegoż tworu :D

"
-czy ty nie rozumiesz? - warknął Rincewind - spadniemy za Krawędź, na miłość bogów!.
- czy możemy coś na to poradzić - rzekł Dwukwiat.
- Nie
- W takim razie panika nie ma najmniejszego sensu - stwierdził spokojnie Dwukwiat."

Chodzi mi o to, że zamartwianie się o problemach, jest taką życiową ślepą uliczką. Ważny jest niewątpliwie spokój duchowy. Tzn. jeżeli jest problem który da się rozwiązać, to nie ma najmniejszego sensu się zamartwiać. Jeżeli problemu nie da się rozwiązać, to tym bardziej nie ma co się zamartwiać.<te częściowe zdania pamiętam z filmu "Siedem lat w Tybecie">. Chyba dotyczy to każdego elementu naszego życia. A szczególnie ładu naszej psychiki, spokojnej egzystencji, która jest taką drogą ku pełni szczęścia.
A wiadomo - że każdy tego pragnie :).

Pozdrawiam serdecznie,

All.

Pewność/niepwność Dodano: 2008-06-06 08:53

Pan napisał(a):
A nie ma problemow, co do ktorych nie ma pewnosci, czy sa rozwiazywalne?

Subiektywizm naszej oceny problemu i brak ostatecznej pewności, czy jest ona słuszna...stwarza niejaki problem :D Pozdrowienia

Do not quote - think for yourself

Dodano: 2008-07-10 22:02

W takich przypadkach dobrze jest się zastanowić i postudiować taki jeden mały wyrazik... sofizm ... :) wszystko jest względne, to czy problem jest rozwiązywalny czy nie także... to zależy od twoich chęci,samozaparcia i po prostu od Ciebie... dlatego zamartwiać się... nie lepiej pomyślec logicznie co zrobić by rozwiązać problem, ale logicznie i realnie a nie pesymistycznie,optymistycznie,flegmatycznie bądź cholerycznie...należy po prostu zadać pytania: co mam osiągnąć/rozwiązać? drugie: co muszę zrobić najpierw? trzecie: to kiedy mogę zaczynać?

P.S.
(domyślna odpowiedź na pytanie trzecie: od razu)

Nauka uczyniła z nas Bogów, zanim jeszcze zasłużyliśmy na to by być Ludźmi...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło